Predstaviti psu boks na pravilen način, da ga bo vzljubil in prepoznal kot varnen in udoben prostor, v katerem rad biva, zahteva od lastnika nekaj časa, truda in doslednosti. Vloženo delo se pri tej nalogi obrestuje za vse življenje.

Če imate mladička ali novega odraslega psa lahko uporabite boks kot ločen prostor dokler se ne bo naučil hišnih pravil kot naprimer kaj lahko in kaj se ne grize, kdaj in kje izloča.Vožnja v boksu je za psa in voznika bolj varna. Takrat, ko se pes zaradi varnosti ali zahtev okolice ne more prosto gibati, ga lahko peljete v boksu. Če boste psu uspeli pravilno predstaviti boks mu bo v njem prijetno in boks bo postal njegov zasebni prostor. V njem bo rad bival takrat, ko bomo to mi želeli in sam zahajal vanj, da leže k počitku.

Izbira boksa

Pri izbiri boksa moramo biti pozorni na velikost boksa. Pes mora v njem normalno vstati in imeti dovolj prostora, da se tudi obrne. Če ga bomo prevažali z avtomobilom preverimo ali je boks primerne velikosti za naš avto. Če bomo uporabljali boks kot ločen prostor le doma, potem lahko izberemo tudi večjega. Če bomo boks uporabljali za transport pa naj boks ne bo prevelik; med vožnjo mora psu nuditi primerno oporo.

Priporočila za začetek

Navajanje psa na boks lahko traja nekaj dni ali pa tudi nekaj tednov – odvisno od starosti psa, temperamnta in predvsem izkušenj iz preteklosti.

Vedno imejte v mislih dve pomembni stvari:
• Srečanje z boksom naj bo vedno povezano z nečem prijetnim (pohvala, nagrada …)
• Navajajte ga postopoma, z malimi koraki. Če boste pričakovali od psa preveč naenkrat in hiteli z napredkom bo vaš trud zaman. Psu bo postal boks neprjeten in se mu bo izogibal in morali se boste vrniti na predhodnji korak.

1. korak: Psu predstavimo box

Postavite boks v prostor, kjer sicer prebijete največ časa, npr. dnevno sobo, delovni kotiček. V boks položite blazino, odejico ali mehko brisačo na kateri je pes že ležal in ima njegov vonj. Če imat mladička, ki ste ga ravnokar pripeljali, potem položite v boks odejico ali predmet, ki ima vonj po leglu in njegovi mami.

Pokažite mu boks in mu prijazno prigovarjajte in ga pohvalite. Preverite, da so vrata boksa pritrjena tako, da se ne bodo zaprla med tem, ko je v boksu ali vstopa v boks. To bi ga lahko prestrašilo. Dodatno ga lahko spodbudite z majhnimi poslasticami. Pred boks položite nekaj koščkov njegove najljubše hrane. Po tem položite nekaj koščkov tudi v boks in na pot v boks. Če prvič ne uspe ga ne silimo v boks. Korak ponavljajmo dokler pes ne bo sproščeno vstopal in izstopal iz boksa. Če s hrano nismo uspešni psokusimo z njegovo najljubšo igračko. Ta korak lahko traja nekaj minut ali pa nekaj dni.

2. korak: Ponudite psu njegov obrok hrane v boksu

Po tem, ko smo uspešno zaključili 1. korak ga nadgradimo z naslednjim. Obrok hrane mu servirajte ob boksu. Če vaš pes že v koraku 1 vstopa v boks, mu obrok ponudite v boksu in sicer čim dlje v notranjost boksa. Ta gesta ga bo navdajala s prijetnim občutkom ob vstopanju v boks. Če psu ni prijetno ali se obotavlja pri vstopanju v boks, mu hrano ponudite bliže vhodu in jo sčasoma oddaljujete od vhoda proti skrajnemu robu boksa.
Ko opazite, da pes brez obotavljanja vstopi v boks in mirno jé svoj obrok, lahko zaprete vrata boksa med tem, ko jé. Sprva odprite vrata boksa takoj, ko pojé obrok. Po vsakem obroku podaljšujte čas, ko so vrata boksa zaprta za nekaj minut. Če prične cviliti to pomeni, da ste čas prehitro podaljšali. V tem primeru čas pri naslednjem hranjenju skrajšate. Vrat boksa ne odprete dokler ne neha cviliti. Če odprete vrata, ko cvili se bo iz te izkušnje naučil, da s cviljenjem lahko vedno doseže, da se bodo vrata odprla.

3. korak: Navajanje psa na daljši čas v boksu

Ko enkrat pes vse obroke pojé v boksu brez, da bi kazal znake tesnobe ali strahu ga lahko pustite v boksu krajši čas med tem, ko ste doma oz. nekje v bližini. Pokličite ga k boksu in mu ukažite kot npr. »v boks« in ga usmerite v boks z roko v kateri držite kak posladek. Ko vstopi, ga nagradite, pohvalite in zaprete vrata boksa. Vsedite se v bližino boksa in po 5-10 minutah zapustite prostor v katerem je boks.

Vrnite se čez par minut, se zadržujte v bližini boksa in nato odprite vrata boksa. To ponavljajte večkrat na dan. Z vsako ponovitvijo podaljšajte čas, ko vas ne vidi oz. ste v drugem prostoru.

Ko bo pes zdržal v boksu z zaprtimi vrati več kot 30 min brez, da bi lajal ali cvilil ga lahko prvič zaprete v boks ponoči oz. se odpravite iz stanovanja za kako uro. Če prične cviliti ali lajati med tem, ko je zaprt to pomeni, da ste čas prehitro podaljšali. V tem primeru čas pri naslednji ponovitvi skrajšate. Vrata boksa odprete šele, ko neha cviliti ali lajati.

4. korak: Pes je v boksu medtem, ko vas ni v bližini

Ko pes preživi v boksu več kot 30 min in se pri tem počuti prijetno in varno, lahko za kratek čas zapustite stanovanje. Povabite ga v boks z ukazom, ki ga uporabljate in ga nagradite, ko vstopi. V boksu mu lahko pustite tudi njegove igrače. Odločite se kako dolgo ga boste prvič pustili samega vendar naj ta čas ne bo daljši od 20 min.

Pred odhodom ne kažite, da se dogaja kaj posebnega. Enostavno zapustite stanovanje. Ob povratku ga ogovorite brez posebnih pohval in nagrad. Naj bo vaš odhod in prihod nekaj povsem običajnega. Psa za tem povabite v boks takrat, ko ste v bližini. Ne zapirajte ga v boks samo takrat, ko greste od doma, ker bi lahko začel povezovati bivanje v boksu z vašim odhodom oz. osamljenostjo.

5. korak: Spanje v boksu ponoči

Povabite psa v boks z ukazom, ki ga uporabljate in ga nagradite, ko vstopi. Na začetku bi bilo dobro, da je boks nekje v bližini vaše postelje: v s spalnici, na hodniku ipd. posebno, če imate mladička. Mladički pogosto ponoči prosijo za izhod, da opravijo potrebo. Pomembno je, da jih slišite in jim to tudi omogočite. Enako velja tudi za odrasle pse.

Ko se navadi spanja v boksu, ga lahko postopoma premaknete na mesto, ki bo njegovo stalno.

Možne težave

Predolgo zapiranje v box

Boks ni magična rešitev. Če ga ne uporabljate pravilno se bo pes v njem počutil utesnjeno, kar mu bo povzročalo frustracijo.

Če je vaš pes v boksu v času, ko ste v službi (cca 9 ur), spi v boksu celo noč (cca 8 ur) in je v njem tudi, ko se odpravite od doma je čas, ki ga prebije na majhnem prostoru v boksu predolg. V tem primeru morate najti rešitev, ki mu bo omogočala vsaj del tega časa gibanje na večjem prostoru.

Mladički mlajši od 6 mesecev naj v boksu ne bi bili dlje kot 4 ure naenkrat.

Pes cvili

Če vaš pes ponoči cvili ali joče je težko določiti ali to počne zaradi potrebe po izločanju ali želje po tem, da bi zapustil boks. Če ste natančno sledili navodilom zgoraj, potem cviljenja nikoli niste nagradili s tem, da ste psa spustili iz boksa in verjetnost, da cvili iz želje po tem, da bi se vam pridružil v postelji je manjša. Cviljenje poskušajte ignorirati. Če pes samo preverja vašo odločnost, potem bo kmalu nehal cviliti. Če ga boste grajali ali celo udarili po kletki bo to situacijo poslabšalo.

Če nadaljuje s cviljenjem ga nagovorite kot to storite predno ga sicer odpeljete ven na potrebo. Če se odzove kot sicer, ko mora na potrebo, ga odpeljite ven, da jo opravi. Izhod naj ima namen opravljanja potrebe. Ne igrajte se z njim, ne hranite ga.
Če menite, da cvili z namenom, da vas prepriča, da mu odprete vrata boksa ga ignorirajte sicer se bo iz izkušnje naučil, da je vztrajno cviljenje nagrajeno z odpiranjem vrat boksa.

Če ste sledili korakom opisnim zgoraj, potem je verjetnost, da se vam ta problem pojavi zelo majhna. Če se problem neprestano ponavlja potem začnite spet s 1. korakom.

Anksioznost

Boks ni sredstvo za reševanje problema anksioznosti. Če psa zapremo v boks mu preprečimo, da bi uničeval stvari med tem, ko ga ne moremo nadzirati. Obstaja pa nevarnost, da se bo poškodoval, ker si bo poskušal utreti pot iz boksa.

Anksioznost zaradi osamitve rešujemo z metodami pogojevanja in desenzibilizacijo. O tem se posvetujte s strokovnjakom za vedenjske posebnosti.

Psi s problemom anksioznosti bodo tipične znake pokazali 20-45 min za tem, ko smo jih osamili ali pustili same doma. Najpogostejše obnašanja so: kopanje, grizenje predmetov, praskanje po vratih in oknih, lajanje, cviljenje vse z namenom, da čimprej pridejo do svojega lastnika oz., da se vrne. Vse to so znaki stiske, ki jo doživljajo.

Anksioznost se lahko pojavi v primerih, ko:

  1. Pes nikoli ni sam ali le poredko.
  2. Po počitnicah, ko sta pes in lastnik neprestano skupaj dlje časa.
  3. Po stresnem dogodku, ko je npr. pes dlje časa ločen od lastnika.
  4. Po spremembah kot so selitev v nov dom, eden od družinskih članov se odseli, nenadna sprememba urnika, nova domača žival v hiši …

Kaj lahko storite?

Za obvladovanje milejših oblik anksioznosti vam navajamo nekaj idej.

  • Ko odhajate od doma ali prihajate, to storite brez velikega pompa. Naprimer, ko pridete domov ignorirajte psa prvih par minut in ga šele po tem mirno nagovorite.
  • Pustite psu kos oblačila, ki ima vonj po vas.
  •  Uporabljajte isto gesto vsakič, ko zapustite stanovanje, ki bo pomenila, da se boste kmalu vrnili. Na ta način bo pes povezal vaš odhod s skorajšnjo vrnitvijo. Naprimer, ko odnesete smeti, pes ve, da se boste kmalu vrnili.
  •  Nekaj primerov gest, ki jih lahko uporabite – vendar ne pozabite – izberite si eno: pustite prižgan radijski sprejemnik, pustite prižgan TV, dajte mu igračo, ki jo ima posebno rad in ni nevarnosti, da bi jo razgrizel medtem, ko vas ni.
  • Na začetku uporabljajte gesto takrat, ko boste odšli za toliko časa, kot je pes še pripravljen tolerirati, sicer bo gesta izgubila svoj pomen. Prižgan televizor sam po sebi ne nadomesti primerne družbe, lahko pa postane gesta, ki jo bo pes povezal z vašim skorajšnjim prihodom nazaj.
  • Če pes svojo stisko sprošča z grizenjem predmetov mu pustite igračo, ki je narejena iz posebno odpornega materiala npr. gume. Ne puščajte mu predmetov, ki bi jih lahko razgrizel in dele pojedel oz. si poškodoval zobe.

Naj vam bo trening vašega kosmatinca v užitek.